Ştiri

Calitatea apei pentru îmbăiere de pe litoral, creștere semnificativă într-un singur an

Litoralul românesc are apele mult mai curate faţă de anii trecuţi, se arată într-un raport  publicat de Agenția Europeană pentru Mediu (AEM). În 2016, aproximativ 71% dintre locurile de scăldat prezentau o calitate excelentă a apei de îmbăiere, comparativ cu circa  31% în cercetarea efectuată în anul precedent.

Sursa foto: Biroul de presă UOC

Astfel, conform analizei realizate anul trecut, 100% din locurile de îmbăiere din România aveau un standard excelent sau bun în ceea ce priveşte calitatea apei. Prin comparație, în 2015, statisticile arătau că aproximativ 87% dintre acestea prezentau o calitate bună sau excelentă, în timp ce 11% aveau o calitate suficientă, iar 2% o calitate slabă.

Potrivit Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța, acest lucru este datorat frecvenței monitorizării calității apelor: „Probele sunt prelevate la fiecare două săptămâni, conform calendarului de monitorizare stabilit la începutul fiecărui sezon și transmis Ministerului Sănătății (MS) și Comisiei Europene”.

Totodată, dacă în 2015 România se afla pe ultimul loc în UE la acest capitol, anul trecut, țara noastră a urcat cu șase poziții.

Această evoluție surprinzătoare surprinde o devansare a Elveției în clasamentul  AEM, care se află pe penultimul loc. Situația inedită pentru una dintre țările cu cele mai bune scoruri din punctul de vedere al stării mediului este datorată imposibilității de a colecta probe în 36% din toate locurile de îmbăiere din țara cantoanelor.

La polul opus în acest clasament se află Luxemburg (100% calitate excelentă a apelor), Cipru (99,1%), Malta (98,9%), Grecia (97%) și Austria (95.1 %), care ocupă pozițiile fruntașe. Primele patru ţări au ocupat aceleași poziții și în anul 2015.   

Chiar dacă această creștere reprezintă un pas important către un mediu turistic mai bun, România încă se află sub media europeană din punctul de vedere al calității apei locurilor de scăldat: aceasta se situează în jurul valorii de 85% ape de calitate excelentă, în timp ce în țara noastră valoarea ajunge doar la 71%.

La nivelul Uniunii Europene, 2016 a consemnat cele mai favorabile statistici din acest punct de vedere. Astfel, procentajul apelor de coastă și interioare de calitate excelentă pentru îmbăiere a crescut la cel mai înalt nivel din ultimii 4 ani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s