Ştiri

Expoziţii tematice la Muzeul de Artă Populară la Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța găzduiește, în perioada sezonului estival, o nouă expoziție temporară: „Gospodăria tradițională din Dobrogea”. Astfel, timp de trei luni, constănţenii, dar şi turiştii vor putea să admire  diferite unelte agricole şi pentru pescuit, precum şi o serie de vase din lut, lemn și alamă. Principalul element de atracţie al acestei expoziții îl constituie războiul de țesut care, deşi nu poate fi asamblat din cauza spațiului limitat de care dispune  muzeul, este expus în întregime alături de câteva articole țesute manual.

Această prezentare necesită JavaScript.

Muzeul de Artă Populară Constanța găzduieşte însă și o expoziție permanentă, care include icoane pe lemn şi pe sticlă. Cele mai valoroase piese din colecție provin din Brașov, zona Schei, şi sunt obiecte de uz casnic, podoabe și costume populare.

În ceea ce priveşte portul popular, muzeul constănţean se poate lăuda cu piese specifice fiecărei zone din România. Tocmai de aceea, pe data de 24 iunie, Ziua Universală a Iei românești, muzeul a organizat o expoziţie tematică, eveniment  la care a fost invitată Ecaterina Oproiu, o creatoare de ii din Prahova.

Ia dobrogeană pentru femei este țesută învărgat, dintr-o pânză chirachie, pe platcă apar țesute garoafe, trandafiri sau două găini. Cămășile bărbătești sunt create din același tip de pânză și au o broderie pe piept, brâul lat și roșu fiind caracteristic zonei”, ne-a explicat Ioana Tömpe, muzeograf la Muzeul de Arta Populară Constanţa.

Muzeul de Artă Populară a fost sediul primei primării din Constanţa, numit Palatul Comunal la vremea respectivă, adevărat centru al unor legende urbane. Una dintre ele spune că această clădire a fost proiectată cu scopul de a fi o biserică, dovadă în acest sens fiind anumite elemente arhitecturale. În timpul construcției însă, unul dintre muncitori ar fi căzut de pe schelă, aspect perceput ca un semn rău. Prin urmare, biserica nu s-a mai construit.

O altă legendă urbană spune că în timpul regimului comunist ar fi existat intenţia ca această clădire să fie muzeu de partid.

Muzeul de Artă Populară Constanţa ar urma să intre, în 2018, într-un amplu proces de renovare și conservare complet.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s