Interviuri

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, dr. Stela Halichidis: „Oamenii ar trebui să aibă mai multă grijă unde mănâncă vara, pe litoral”.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanţa funcționează de 14 ani ca centru specializat în tratarea maladiilor contagioase. Este locul în care ajung bolnavi din întreaga regiune, cu viruşi comuni, dar şi marinari din toate colţurile lumii, cu boli rare, pe care nu mulţi medici le-au tratat vreodată. Conf. univ. dr. Stela Halichidis este managerul spitalului din 2009. Este director, profesor la Universitatea Ovidius, purtător de cuvânt al spitalului şi îşi găseşte timp să facă şi gărzi, pentru „a nu se îndepărta de profesie”. Gestionează o situaţie deloc uşoară, într-un spital esenţial pentru limitarea transmiterii unor boli periculoase pentru populaţie, cu două secții  pentru adulți și una pentru copii, având o capacitate de 220 locuri pentru internări.

Dr. Stela Halichidis conduce Spitalul de Boli Infecţioase din 2009

Reporter: Care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă spitalul?

Dr. Stela Halichidis: Avem un buget foarte limitat pe care trebuie să-l gestionez foarte bine pentru a acoperi nevoile spitalului. În calitate de manager trebuie să rezolv foarte multe probleme administrative care se ivesc în fiecare zi, controale periodice de la diverse instituții etc. Vă dau un exemplu. Am remarcat că trebuie să facem dezinsecţia în fiecare săptămână, altfel, apar din nou gândaci, oricât te-ai chinui să scapi de ei. Dar, cum produsele cu care se face dezinsecţia garantează eficacitatea pentru o lună, imediat vin cei de la Curtea de Conturi şi te întreabă de ce faci dezinsecţie mai des decât e cazul. Iar tu ca manager, ce să faci? Rişti,  ca să te asiguri că spitalul este la standardele necesare.

Reporter: Aţi vorbit despre standardele spitalului. Care este starea clădirii?

Dr. Stela Halichidis: În prezent, spitalul trece printr-un proiect de consolidare a fundației care, sperăm noi, se vor finaliza în maximum 4 luni. Interiorul este renovat în mare parte. Avem, de asemenea, un proiect pentru renovarea şi dotarea spitalului în totalitate, exterior și ce a rămas din interior, pentru care accesăm fonduri europene, dar trebuie să finalizăm mai întâi consolidarea fundației, pentru că nu poţi investi bani europeni într-o clădire şubredă.

Reporter: Care este situația personalului medical? Aveți suficienți angajați pentru a asigura o bună funcționare a spitalului?

Conf. univ. dr. Stela Halichidis: Situația personalului este satisfăcătoare, dar s-ar putea și mai bine, mai ales în perioada verii. Atunci vin mulţi turişti, care mănâncă tot felul de lucruri nepotrivite şi ajung cu enterocolite şi au nevoie de tratament. Iar cum vara este şi la noi perioadă de concedii, atunci am avea cel mai mult nevoie de personal suplimentar. Avem în jur de 190 de angajați în acest moment, dar atunci când avem foarte mulți pacienți, este foarte greu să facem față. Și nu putem face alte angajări pentru că nu ne permite bugetul.

Reporter: Care sunt cele mai frecvente boli pentru care se internează pacienții?

Dr. Stela Halichidis: În general, avem pacienți cu infecții ușoare și sezoniere. Iarna sunt prezente infecțiile respiratorii, iar vara toxiinfecțiile alimentare bineînțeles. De regula, avem 500-600 pacienți pe lună. Traficul este întotdeauna mai mare în lunile de vară.

Reporter: Ați avut şi cazuri grave de boli infecțioase?

Dr. Stela Halichidis: În ceea ce privește cazurile mai grave, avem în evidență 800 de pacienți cu HIV, care primesc tratament asigurat de către Ministerul Sănătății în cadrul Centrului de Excelenţă Clinică HIV. Mai avem de asemenea bolnavi de hepatita A, B, C sau D, dar şi cazuri de boli tropicale, care sunt mai puține. În cadrul spitalului nostru se poate asigura profilaxia antirabică.

Reporter: Acum ceva timp ştiu că aţi avut şi o suspiciune de Ebola. Ce dificultăţi apar când discutăm despre o boală atât de necunoscută nouă?

Dr. Stela Halichidis: În primul rând, problema e că nimeni nu vrea să meargă să consulte pacientul. Oamenii au copii acasă, familii, şi e greu să îi convingi să îşi rişte viaţa pentru că noi nu deținem tratament pentru virusul Ebola și nici nu suntem pregătiţi să îl tratăm. În cazul la care faceţi referire, am primit telefon de la Minister şi mi s-a spus că trebuie să mergem. Aşa că m-am dus eu. Din fericire, omul nu a avut boala respectivă. Altfel, am fi fost puşi într-o situaţie grea pentru că niciun centru medical din România nu poate asigura acest tratament. Se poate face doar în străinătate.

Reporter: Ce măsuri luați pentru a limita transmiterea bolilor de la pacienți la angajați și eventual de la pacienți la alţi pacienți?

Dr. Stela Halichidis: Pacienții nostri sunt grupați în saloane în funcție de diagnostic. Angajații poartă echipamente speciale și se protejează fiind foarte conștienți de pericolele existente. Suntem atât de conştienţi de aceste riscuri, că ajungem şi în vieţile personale obsedaţi de microbi. Se respectă toate procedurile de igienizare a instrumentelor medicale și nu s-au înregistrat incidente la noi. Sigur că e complicat să asigurăm traseele optime astfel încât bolnavii cu diferite afecţiuni să nu se întâlnească, mai ales în perioade de renovări. Dar facem tot posibilul să ridicăm standardul cât mai sus.

Reporter: Apropo de dezinfectanţi. A fost un mare scandal în presă legat de produsele diluate. Dumneavoastră cum evitaţi astfel de probleme?

Dr. Stela Halichidis: Din fericire, noi n-am avut produse de la Hexi Pharma. Şi nici nu avem probleme raportate cu cele pe care le folosim.

Reporter: Cum altfel se mai poate explica această sensibilitate crescută la infecţii a populaţiei?  Fiindcă tot mai des auzim despre infecţii şi viruşi care devin rezistenţi la medicaţie.

Dr. Stela Halichidis: O mare problemă este şi imunitatea scăzută a populaţiei. Pentru că oamenii fac abuz de antibiotice, iar asta duce la creșterea rezistenței bolilor la tratament și scade imunitatea organismului. De multe ori, ajung la noi cu antibiotice aşa puternice luate după ureche, că nu mai avem cu ce altceva să îi tratăm. Oamenii trebuie să înveţe să respecte actul medical şi să aibă încredere în sfatul specialistului, care ştie cel mai bine cum şi cu ce să trateze o boală.

Reporter: Ce ar trebui să facă oamenii pentru a vă uşura munca pe perioada verii?

Dr. Stela Halichidis: (zâmbeşte) Să aibă grijă unde mănâncă, să respecte regulile de igienă, să se spele întotdeauna bine pe mâini şi să încerce să se bucure de vacanţe fără a mai face vizite la spital.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s