Interviuri

Ilie Floroiu, director al CS „Farul”: „Drogul timpurilor noastre este tehnologia”

Cel mai notabil club sportiv al Constanței s-a aflat în istoria recentă a sportului românesc printre cele mai importante din punctul de vedere al rezultatelor. O spune președintele clubului „Farul”, domnul Ilie Floroiu, într-un interviu acordat  în exclusivitate platformei noastre. Acesta a povestit despre performanţele și greutățile clubului, dar și despre cele mai recente evenimente din interior.

CS „Farul” este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului. Are în structura sa 14 secții de sport, printre care cele mai performante au fost în ultimii ani cele de tenis de masă şi atletism. Fostul mare atlet Ilie Floroiu îl conduce aproape fără întrerupere din anul 1989 şi a guvernat clubul prin perioade dificile şi scandaluri care au umbrit adesea realizările sportivilor. 

Ca sportiv, Ilie Floroiu a stabilit în 1978 recordurile naţionale la 5.000 m şi 10.000 m, care încă rezistă. Sursa foto: ziuaconstanta.ro

Reporter: Care este situația bazelor sportive ale clubului „Farul”?

Ilie Floroiu: Clubul sportiv „Farul” Constanța a avut rezultate foarte bune după revoluție (dar și înainte), ne referim la rezultatele sportive, obținute pe plan național și internațional. Fiind o prezența constantă în primele patru, trei, cinci cluburi din România. Baza materială a clubului are două părți: tot ce este aici, la clubul „Farul” și mai avem o bază nautică undeva pe lacul Siutghiol. Aici, pe strada Decebal 22 avem sală de culturism, sală de scrimă, sală de haltere, sală de gimnastică aerobică. Toate acestea sunt într-o stare foarte bună de funcționare. Sunt apte, primitoare atât pentru sportivii noștri și nu mi-e teamă să spun că putem primi oricând un grup de sportivi din orice țară din lume. Deci, nu ne facem de râs. „Farul” este un club care încă e acolo, în lumea bună a sportului românesc, ține ștacheta ridicată, desigur cu rezultate proporționale cu nivelul sportului românesc. Nu ai cum să fii deasupra.

Reporter: Care dintre secțiile clubului a avut rezultate bune sau excepționale în ultimul an?

Ilie Floroiu: Nu pot să evidențiez, pentru că nu ar fi corect. Așa cum este în viața noastră de zi cu zi, așa este și în viața secțiilor sportive. Un an-doi este mai bună, un an-doi este mai slabă, se mai schimbă generațiile de sportivi. Cei care au dat randamentul maxim și au ajuns la o anumită vârstă se retrag și evident că este o perioadă mai delicată, mai dificilă, mai de reconstrucție, ce durează un an, doi-trei. Iei anul acesta, dar poate o secție care a avut rezultate foarte bune anii trecuți, anul acesta are parte de un recul, pentru că sportivii se cresc greu, nu îi apeși pe buton să apară, să iasă așa. Îi cresc ani de zile.

Reporter: Cum influenţează situația financiară, rezultatele pozitive? Credeți că ministerul ar trebui să acorde mai mulţi bani anumitor secții?

Ilie Floroiu: Niciodată nu sunt bani suficienți pentru ca „Farul” să își desfășoare activitatea normal, dar totuși nu putem să ne plângem și să spunem că nu au fost bani, ca dovadă că am încheiat anul fără datorii în 2016, ca de altfel în toții ani. Sportivii au primit drepturile pe care trebuiau să le primească și au mers în pregătire.

Reporter: Cea mai titrată sportivă a dumneavoastră, jucătoarea de tenis de masă Eliza Samara, tocmai s-a transferat la Steaua. Cum comentaţi această plecare?

Ilie Floroiu: Într-un mod foarte favorabil, deoarece transferul eu l-am semnat. Eliza Samara este o sportivă de mare valoare, care și-a făcut datoria față de „Farul” Constanța timp de zece ani: a fost la 3 Jocuri Olimpice, a ieșit dublă campioană europeană, multiplă campioană națională, a participat la campionate mondiale. Acum s-a creat o oportunitate de a merge la Steaua, unde probabil că-și asigură și un viitor profesional (adică nu numai sportiv, ci și profesional), atunci este normal ca un sportiv, în etapa finală a activității sale să profite dacă a găsit un loc în care, în viitorii ani, să crească. Eu îi mulțumesc frumos și pe această cale că a reprezentat cu cinste clubul „Farul” și tenisul de masă, atât în țară, cât și în străinătate.

Reporter: Ce eforturi ar putea fi realizate pentru a ține cât mai mulți sportivi la clubul „Farul”?

Ilie Floroiu: „Farul” a avut valori. A fost un pilon al sportului românesc atât înainte de ’89, cât și după. Ca dovadă, am spus că este în topul celor mai bune cluburi din țară, clasându-se în primele patru, primele cinci. În primul rând, ce spun acum este valabil pentru toate cluburile din țară: să avem copii cât mai mulți la sport, deoarece copiii de astăzi sunt viitorii mari sportivi de mâine. Aici cred că este problema cea mai delicată la ora asta.

Reporter: Considerați că se încurajează mai puțin sportul în rândul tinerilor din generația actuală?

Ilie Floroiu: Problema nu este numai în curtea clubului „Farul” sau a cluburilor sportive, ci există și în curtea instituțiilor școlare, pentru că acolo, din păcate, din punctul meu de vedere nu prea se mai face educație fizică, iar când se face, nu este cum ar trebui să fie.

Reporter: Puteți spune că ați observat mai puțini copii care se înscriu la cluburi sportive pentru a face sport de performanță?

Ilie Floroiu: Tentațiile din ziua de azi sunt mult mai mari decât înainte de ’89. Să nu uităm că dincolo de drogurile alea, droguri în adevăratul sens al cuvântului, mai există încă unul, tehnologia din ziua de azi: calculatoare, telefoane, Whatsapp și așa mai departe. Acestea, din punctul meu de vedere, sunt pericolele timpurilor noastre. Pentru că eu observ în activitatea sportivilor din cadrul clubului ce se întâmplă. Și copiii, îi vezi că merg pe stradă și se uită la telefon. Nu mai există atenția și preocuparea către sport. Și nu este o problemă la nivelul sportului, este o problemă socială.

Reporter: Care este situația stadionului „Farul”?

Stadionul Farul se află într-o stare avansată de degradare. Sursa foto: bucurestifm.ro

Ilie Floroiu: Pe stadionul Farul, eu mi-am petrecut 17 ani, în perioada 1971-1988, făcând atletism. Evident că stadionul de astăzi nu mai este cel de acum 30-40 de ani, pentru că el a fost dat în folosința gratuită a unor structuri sportive private și evident că nu au mai avut aceeași preocupare vizavi de întreținerea lui. Spun asta ca persoană ce n-are niciun fel de implicare în problema stadionului. Eu vorbesc ca fost atlet și ca cetățean al acestui oraș. Din păcate, stadionul arată foarte foarte rău și nu mai sunt condiții pentru a face pregătiri, pentru atletism și pentru alte sporturi.

­

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s