Ştiri

Constanţa, al doilea judeţ din ţară la infecţii noi cu HIV

În 2016, judeţul Constanţa a ocupat a doua poziţie într-un clasament alarmant legat de numărul de cazuri noi de infectare cu virusul HIV. 41 de adulţi şi 2 copii (0-14 ani) au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA pe parcursul anului trecut în Constanţa. Singurul judeţ unde au fost raportate mai multe cazuri noi este zona Bucureşti/Ilfov (cu 240 de cazuri noi), conform raportului Comisiei Naţionale de Luptă Anti-Sida.

Constanţa are unul dintre cele 9 centre regionale unde se diagnostichează şi tratează infecţiile cu HIV şi unde primesc îngrijiri medicale aproximativ 850 de persoane. „A existat o problemă imediat după ’90 când foarte mulţi copii au fost infectaţi cu virusul HIV din cauza unor transfuzii de sânge neverificate”, explică Stela Halichidis, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.

Principala problemă este una de educaţie a populaţiei, susţin medicii, care consideră că boala poate fi acum ţinută sub control mult mai bine ca acum 10-20 de ani. „Deși medicina a avansat foarte mult, anual aproape 45% dintre cei diagnosticați mor din lipsa tratamentului corespunzător. Tinerele însărcinate au acum posibilitatea să nască prunci perfect sănătoşi, dacă sunt tratate corect”, afirmă doctorul Stela Halichidis.

În Centrul de Excelenţă HIV de la Constanţa sunt tratate aproape 6% din totalul persoanelor infectate cu HIV/SIDA în întreaga ţară. Cifrele oficiale arată că la finalul anului 2016 erau 14.349 de persoane care trăiau cu boala şi 189 de oameni îşi pierduseră viaţa din cauza virusului în ultimele 12 luni.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s