Interviuri

Rectorul Universității Ovidius, Sorin Rugină: „Universitatea s-a salvat ca imagine”

Profesorul Sorin Rugină a preluat conducerea Universităţii Ovidius într-un moment extrem de delicat, după ce fostul rector fusese arestat pentru luare de mită, iar credibilitatea în instituţie era la pământ. După trei ani de mandat, e mulţumit de felul în care arată acum cea mai mare universitate europeană de la Marea Neagră. Cu mii de studenţi străini care vin aici an de an, cu proiecte internaţionale interesante şi dinamice, cu activitate de cercetare relevantă la nivel european. 

Reporter: Aţi ajuns rector al Universităţii într-un moment tare greu. După trei ani de mandat şi o reconfirmare a poziţiei (n.a. a fost reales după primii doi ani de mandat), care credeţi că sunt lucrurile bune pe care le-aţi realizat?

Prof. univ. dr. Sorin Rugină: Cred cu tărie că Universitatea s-a salvat ca imagine şi ca funcţionare. Am venit de la o faza de desfiinţare la o fază de reabilitare şi acum suntem competitivi în clasamente. În plus, simt că am reuşit să fac o anumită unitate în corpul academic, nu aş băga mâna în foc că e de stabilitate, dar ca idee oamenii încep să simtă asta şi a crescut numărul celor care scriu proiecte, colaborează mai mult. Inclusiv relaţia cu studenţii s-a îmbunătăţit.

Universitatea Ovidius din Constanţa are 17 facultăţi, 750 de profesori şi 300 de angajaţi nedidactici

Reporter: Aveţi două clădiri noi pentru facultăţile UOC, mai aveţi şi alte planuri de dezvoltare a infrastructurii universitare?

Prof. univ. dr. Sorin Rugină: Da, clar. Avem proiecte de infrastructură şi universitatea este mare, are şi mult teren… Este nevoie să construim cămine noi, avem în plan un spital universitar… Dacă ai 2000 de studenţi dintre care 1.100 sunt străini care plătesc taxe considerabile (n.a. la Facultatea de Medicină), care susţin universitatea, trebuie să le oferi şi condiţii. Iar noi facem tot posibilul să le oferim condiţii tot mai bune. În plus, pe lângă cele două clădiri noi, am vrea să mai construim încă trei. Am depus nişte proiecte pentru a face un Institut de Cercetare, o platformă de cercetare în care să se regăsească toate specializările din Universitate, pentru că la un moment dat, având această misiune de educaţie şi cercetare, toate cadrele didactice trebuie să facă cercetare, iar noi suntem o universitate multidisciplinară şi trebuie să fim competitivi pe toate specializările.

Reporter: Aţi menţionat studenţii străini care vin să facă Medicina la Constanţa. De ce credeţi că vin aici?

Prof. univ. dr. Sorin Rugină: Medicina în România este o şcoală bună pentru că oferă acces la bolnavi. Medicina se învaţă pe bolnav,  dar în Occident se învaţă pe simulatoare. Acolo pacientul nu mai vrea să stea să fie examinat, e o evoluţie a societăţii, ne adaptăm din mers, însă medicina românească a fost şi încă mai este competitivă. Acum, de ce vin la Constanţa, e o combinaţie de factori. Oricum, în România mai puţin s-a auzit că e o Universitate foarte bună, dar în străinătate da. Imaginea este foarte bună afară, începe să fie foarte bună şi înăuntru, imaginea ţi-o faci în primul rând cu studenţii, nu o faci cu cadrele didactice. Studenţii, absolvenţii, ei se răspândesc în lume, spun ,,Am terminat la Ovidus” şi oamenii apreciază calitatea absolvenţilor noştri.

Reporter: Care sunt cele mai mari dificultăţi pe care le aveţi aici la Constanţa?

Prof. univ. dr. Sorin Rugină: O dificultate ar fi faptul că aici s-a investit foarte puţin. Nimeni nu s-a ocupat de mediul academic la Constanţa. D exemplu în Galaţi a fost o dezvoltare armonioasă şi rapidă. La noi, mediul academic a fost aici la periferie şi de abia de acum s-a schimbat puţin concepţia şi autorităţile locale se îndreaptă către educaţia superioară. Problema este că suntem întârziaţi noi, mult faţă de vest, suntem întârziaţi mult în informatizare, deci în modernizarea infrastructurii de lucru. Ori informatizarea e importantă ca să îţi uşureze partea care se dezvoltă, ca mediu academic să fie ca să zic aşa mult mai eficient, mai bine selectat, în condiţii de transparenţă, de corectitudine.

Reporter: Pe lângă funcţia de rector şi de cadru didactic, încă mai profesaţi ca medic la Spitalul de Boli Infecţioase. Dacă ar fi să alegeţi o singură carieră, ce aţi alege: învăţământul sau medicina?

Prof. univ. dr. Sorin Rugină: Prima iubire nu se uită, știți cum e. Medicină am vrut să fac de când mă știu, dar acum sunt la vârsta la care am încheiat misiunea în medicină. Am creat acea școală, am creat acel spital. Iar în partea didactică e vârsta la care simți nevoia să transmiți experienţă. Dar e bine că nu suntem puşi să alegem, pentru că, dacă ar trebui să o facem, probabil că nu ar mai exista învățământul medical. Te simți mult mai util dacă ești medic. Simțiți satisfacția pe loc. E și o viață stresantă, e complicat, nu ai numai succese, dar eficiența este imediată, ai salvat omul. În învățămât se vede mai greu, în ani de la terminarea facultății.

Reporter: Şi totuşi, care este partea din cariera academică, de profesor, care vă place cel mai mult?

Prof. univ. dr. Sorin Rugină: Cea mai mare satisfacţie e să îi vezi pe studenţi că vin în amfiteatru, că pun întrebări, că gândesc. E o mare satisfacţie pentru profesor să vadă studenţi care îşi găsesc vocaţia să îi vadă liberi, pentru că nu mai sunt la liceu să aibă anumite rigori sau să aibă o limită de a se exprima. Aici este mediul academic unde te dezvolţi şi ca personalitate, unde trebuie să ai iniţiative. Cine nu ascultă de studenţii care au iniţiative face o mare eroare, iar eu mă bucur cel mai tare când lucrez cu oameni curajoşi, care îndrăznesc să creadă şi să viseze.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s